Kategórie
 
 
 
 
 

Kto je za značkou DONEE the Label

Myslím, že je na čase, odhaliť vám kúsok z našej kuchyne, a prezradiť vám, kto sa skrýva za značkou DONEE the Label. Keby som to mala zhrnúť jednou vetou, za značkou DONEE the Label je jeden snílek-kreatívec-vizionár, jeden realista-makač-kritik a jeden praktik-detailista-doťahovač. Dokonale dopĺňame jedna druhú, a druhá tretiu a len vďaka tomu, že sme spojili sily, vám môžeme prinášať naše DONEE tehotenské kúsky.

Na začiatku všetkého bolo moje tehotenstvo. No dobre, ešte 20 rokov dozadu, tu bol môj sen stať sa módnou návrhárkou. Ale späť k môjmu tehotenstvu - ako pracujúca, zamestnaná žena, som s pribúdajúcimi kilami mala čoraz väčší problém prísť na čas do práce. Nekonečne dlho som totiž hľadala v skrini kúsky, ktoré by mi na moju novú, zaguľacujúcejšiu postavu pekne sadli. Časom som tiež pochopila, že ponuka tehotenského oblečenia na trhu nespĺňa parametre môjho vkusu a štýlu. A tam niekde začala myšlienka vytvárať krásne kúsky tehotenského oblečenia, v ktorých sa bude budúca mamička cítiť krásne, nebude ju nikde nič tlačiť, a nebude musieť robiť kompromisy pri výbere len pre to, že je tehotná. Od tohto momentu ubehli takmer 2 roky a ja som pomalými, postupnými krokmi začala zhmotňovať môj sen v realite. Rozhodla som sa svoj sen o módnom návrhárstve a krásnych tehotenských šatách zrealizovať práve na materskej dovolenke. Zdalo sa mi to ako dobrý nápad, keďže popri mojej reálnej profesii by sa mi nikdy nepodarilo rozbehnúť niečo vlastné kvôli žalostne málo času. (To som vtedy ešte netušila, že na materskej toho času nie je výrazne viac, ale o tom inokedy..:)) Dnes mi srdce poskakuje radosťou pri predstave, že sme obliekli a potešili našimi kúskami nejednu budúcu mamičku. (vyzerá to tak, že mám mentálny problém so slovom „tehuľka“, keďže sa mu vedome-nevedome vyhýbam, ako sa len dá :))

Poďme ale k tomu sľúbenému predstaveniu. Volám sa Miška a „DONEE“ je moje druhé dieťa. Síce svoju prácu milujem, no v pomerne exaktnom svete IT sa nedá uplatniť kreativita v plnej miere. Preto sa na materskej nechávam vyblázniť svojmu kreatívnemu Ja. Z toho už zrejme vyplýva, že som v našej trojici ten vizionár, kreatívec, snílek. Materská dovolenka a môj synček mi umožnil aspoň trochu spomaliť a začať žiť viac v prítomnosti. A zrazu vnímam inšpiráciu všade na okolo. Milujem ten moment, keď sa dostanem do stavu (odborne sa vraj nazýva flow), kedy môžem tvoriť a veci do seba zaklapnú, prežívam vtedy pocity absolútneho šťastia. Občas mi pretlak nápadov nedáva spávať. (kreativita veľmi nespolupracuje na povel a nerešpektuje cirkadiálny rytmus človeka :) ). Keďže som stále na rodičovskej dovolenke, väčšinu času venujem DONEE po nociach alebo keď synček spí. V DONEE riešim úplne všetko okrem šitia finálnych produktov. Teda vymýšľam strihy, hľadám a vyberám látky, fotím, vytváram obsah pre sociálne siete a riešim všetko, čo príde a čo treba. Nikdy by mi nenapadlo, koľko skrytých, nečakaných úloh človek nájde za prípravou jednej kolekcie. Keďže mi chýbali potrebné zručnosti, potrebovala som najskôr preniknúť do sveta látok a šitia. Pochopiť napríklad aj to, prečo obyčajná bavlna môže vyzerať 100 x inak, mať iný „omak“ a vlastnosti. Celá táto cesta je však pre mňa nesmierne obohacujúca a všetko okolo DONEE ma baví, dobíja, napĺňa a je zároveň mojou psychohygienou. Aj keď by som teraz poučená chybami veľa vecí urobila inak, jednoduchšie, neľutujem ani jediný krok. Pretože aj kroky „vedľa“ nás na konci dňa posunuli vpred.

Mojou parťáčkou v celom tomto projekte je od úplného začiatku Janka. Janka je ten praktik-detailista a doťahovač v jednej osobe. Konzultujem s ňou všetky moje nápady, zásadné rozhodnutia, pomáha mi udržať si chladnú hlavu práve v čase, kedy ma zaplaví tsunami nápadov a neviem sa zorientovať, ktoré posunúť do realizácie. Zároveň je z nás tá dôslednejšia, myslí na všetky detaily, doťahuje niektoré kúsky do dokonalosti post-procesom alebo ručným našívaním aplikácií. Aj osobnostne našu dvojku perfektne vyvažuje. Je tá rozvážnejšia, pokojnejšia, navyše je obdarená neskutočným množstvom trpezlivosti. Má v sebe tiež neuveriteľnú schopnosť povzbudiť človeka, keď stráca nádej, a to najmä v dni, kedy veci nejdú podľa predstáv. A je to čistá, veľmi dobrá dušička a ja som si nemohla priať lepšiu kolegynku. V DONEE ma na starosti okrem iného aj starostlivosť o látky a logistiku. 
Našu trojicu dopĺňa pani Elenka. Hoci šiť vieme všetky tri, ona je z nás tá najzručnejšia, šije profesionálne už desiatky rokov. V DONEE je pre nás kvalitné prevedenie našich kúskov veľmi dôležité, preto tie finálne kúsky na predaj šije výhradne ona. Je z nás rozhodne tá najkritickejšia, má viac ako triezvy pohľad na praktickosť, nositeľnosť kúskov a neraz ma musí sťahovať z oblakov, keď sa priveľmi zatúlam vo svojich snoch a prídem za ňou s niečím príliš komplikovaným :). Vďaka rokom skúseností práve s tehotenskou módou doťahuje naše nápady a zhmotňuje ich do reality. Neraz mám zimomriavky až na hlave, keď prídem do jej dielne a uvidím prvýkrát naživo šaty, ktoré som si dovtedy len kreslila na papier.

Na našej ceste sme mali obrovské šťastie na úžasných, šikovných a veľmi ochotných ľudí. S radosťou vždy hovorievam, že som si ich vysnívala a oni sa odrazu vždy nejakou nenáhodnou náhodou zjavili v mojom živote. A to paradoxne práve v čase, keď som ich prestala hľadať. Mám na mysli úžasnú Lucku, ktorá ma zasvätila do sveta látok, fashion priemyslu a strihov, šikovné dievčatá Naďu a Anku, ktoré nám pomáhajú s identitou značky, krajčírku Vierku, ktorá ma naučila šiť, grafičku Kaju, ktorá vytvorila značke vizuálnu identitu, grafičku Kiku, ktorá sa so mnou natrápila pri potlačiach, konštruktérky strihov Janku, Anku, Petru, Alenku, v neposlednom rade môjho manžela, ktorý ma podporuje a má pochopenie, že som časť nášho domu premenila na dielňu, ale aj veľa ďalších ľudí, s ktorými spoluprácu ešte len plánujeme. Pamätám si, ako som v začiatkoch márne pátrala po nejakých stopách iných značiek - ako, kde, s kým, cez koho, koľko, za čo, kde vlastne začať, akým chybám sa vyhnúť...Nikde nič. Postupne sa mi však práve vďaka týmto ľuďom pootvárali nové dvere a pospájali súvislosti. Som za nich nesmierne vďačná. Preto ak číta tieto riadky niekto, kto má podobný sen rozbehnúť niečo vlastné, veľmi rada poradím a zozdieľam, hoci aj ja som stále ešte len na začiatku:). No a na záver...s DONEE máme v hlave toľko plánov, že v takom malom tíme bude čoskoro problém ich stíhať uskutočňovať. Hoci aktuálne nehľadáme žiadnu konkrétnu pozíciu, ak by si však v srdci cítila, že by si k nám chcela patriť a vedela priložiť nejako ruku k dielu, budeme rady, keď nám dáš o sebe vedieť! Stačí nám napísať pár slov o sebe a ako a prečo by sme mohli spolupracovať :) 

Miška 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia