Kľukatá cesta k vlastnej látke

Kategórie
 
 
 
 
 

Kľukatá cesta k vlastnej látke

Tieto dni žijeme v DONEE radosťou z novej kolekcie, pre ktorú má prívlastok “naša” ešte o niečo hlbší význam. Vytvorili sme ju totiž z látky, ktorá je (aspoň zčasti) tiež naším dielom, pretože je potlačená našou autorskou grafikou. Rady by sme v tomto žurnále s vami zozdieľali cestu, ktorá viedla k naplneniu tohto nášho sna.


  Prvotný impluz pre tento nápad sa zrodil z frustrácie, že nevieme v dostupných metrážnych textiloch a u dodávateľov nájsť látky s takými vzormi, ktoré by sedeli do našej tvorby. My sme pritom mali v hlave desiatky vzorov, po ktorých sme márne pátrali v našich aj zahraničných “vodách”. Tak sme si povedali, že to skúsime a vytvoríme si vlastnú látku. To sme ešte nevedeli, že táto cesta bude oveľa kľukatejšia a dlhšia, ako sme si vôbec vedeli predstaviť. 
Po rýchlej analýze možností, sme narazili na veľa pomyselných prekážok. Zistili sme, že sublimačná tlač sa nebude dať realizovať na nami vybranú prírodnú tkaninu (ľan s viskózou) a že tá digitálna zase neustojí niektoré z našich predstáv. Ďalej vytvoriť šablónu vzoru, ktorý obsahuje náhodne sa opakujúce roztrúsené vzory tak, aby pri každom metri nebol viditeľný predel, sa zdal byť na úvod tiež celkom odrádzajúci problém.

Nemali sme čo stratiť, tak sme sa rozhodli to skúsiť. Spomedzi všetkých 10 vzorov, ktoré sme mali nakreslené na papieri, sme si vybrali na realizáciu na prvý pohľad najjednoduchší - čierne nerovnomerné fľaky. Ich motív však nebol náhodný. Ako matka na materskej som čelila denne fenoménu, ktorý dôverne poznajú aj iné maminy. Pri starostlivosti o môjho synčeka, bolo moje oblečenie na konci dňa vždy plné rôznorodných fľakov. Postupne som aj podvedome vylúčila zo svojho šatníka jednofarebné kúsky, na ktorých sa tie fľaky krásne vynímali. A tak mi napadlo – spravme potlač už s fľakmi, aby na konci dňa nebolo cez ne, (alebo vďaka nim) vidieť tie naozajstné fľaky.
Nie je však fľak ako fľak. A nie je jednoduché preklopiť fľak do digitálnej podoby tak, aby vyzeral dobre a mali ste ho aj chuť nosiť.:) Zároveň, vytvoriť súhru fľakov tak, aby neprípomínali kravské alebo dalmatínske škvrny bol tiež celkom ťažký oriešok! Celý komplex ako veľkosť škvŕn, ich tvar a rozmiestnenie na látke sme skúšali formou pokus-omyl vďaka kúsku látky a čiernej centrofixke.
Keď sme tieto parametre vyladili, za pomoci šikovnej grafičky Kiky uzrel svetlo svetla vzor pre potlač. Lenže! Inak vyzerá niečo na obrazovke počítaču a inak bude vyzerať na šatách. Dali sme si preto vzor vytlačiť v rovnako veľkom pomere ako bude látka na papier. Pozerajúc na to, ako pomaly papier s našou potlačou vychádzal z tlačiarne, nám zrazu obom s Jankou naskočila asociácia na obľúbený serial z nášho detstva - Flinstonovci. Odvtedy má látka pracovný názov “flinstone”. A ako to už býva, keď interne voláme niečo pracovným názvom príliš dlho, už si po čase ani nevieme predstaviť iné pomenovanie. A tak sme sa aj celá naša kolekcie volá rovnako. A je tentokrát určená všetkým ženám – od tehotných dám, cez mamičky, ktoré dojčia, alebo aj nedojčia až po všetky z vás, ktorým sa naša látka a strihy z nej ušité, zapáčila. Ide o prírodný neelastický mix ľanu s viskózou, ideálny na jarné dni. 

Miška z DONEE

Fotila: Natália Jakubcová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia