Sme na križovatke... (časť 2./2)

Kategórie
 
 
 
 
 

Sme na križovatke... (časť 2./2)

Moja druhá kríza prišla viac menej logicky. Musela prísť. Čím viac sme nahliadli do pozadia tvorby oblečenia, tým viac sme zistili, aký je to masívny a komplikovaný proces, ktorý nevyhnutne potrebuje isté náklady. Čím dlhšie pracujeme s materiálmi a látkami, tým viac sa nám posúva pomyselná hranica a barometer kvality. Čím viac vnímame, ako funguje marketing vo fast-fashion priemysle, tým viac cítime, že marketing v slow-fashion je boj s veternými mlynmi. A takto by som mohla pokračovať ešte veľmi dlho, koľko „aha efektov“ sme vďaka 2 rokom rozbiehania značky oblečenia zažili. To človekom zamáva. A o čo teda vlastne ide?

Nikdy som nebola minimalista, skôr naopak. To nie je o peniazoch, ale o stave a nastavení mysle. Dokedy mi len pamäť siaha, odjakživa som milovala módu. V mojom šatníku by ste našli stovky šiat. Pamätám si, že som ako pubertiačka stála medzi prvými v rade, keď na Obchodnej otvárali prvý NEW YORKER v Bratislave. Dlhé roky som mala neustály naliehavý pocit, že už len tento jeden kúsok do šatníku a viac už nepotrebujem. A takto som donekonečna hromadila veľa nepotrebných, ťažko kombinovateľných (resp. nekombinovateľných), nekvalitných kúskov do šatníka, často podliehajúcich pár mesačným trendom. Asi vás neprekvapí, že som sa aj tak ráno deň čo deň umárala hodinu pred skriňou, že si nemám čo obliecť. Toto je už (úprimne, nie tak dlho) minulosťou.  Zmenila som sa. Nie však radikálne. Prívlastok minimalista je ešte stále na míle vzdialený. A vlastne ani neviem, či je to aj moja cieľová rovinka. Tá zmena je neustály proces. Zmenilo ma materstvo, zmenili ma smutné udalosti v mojom živote, ktoré ma prinútili zamyslieť sa nad prioritami a hodnotami. Menia ma informácie, vedomosti, prognózy a fakty o stave životného prostredia. Mení ma komunita, v akej sa pohybujem a asi aj starnem. :D Všimla som si, že menej vecí pôsobí na mňa upokojujúco. No predovšetkým ma mení práve tá naša dennodenná vlastná skúsenosť s tvorbou oblečenia. Vidím, koľko nás stojí výroba jedných šiat, koľko nás stojí jedna naša tunika. A akokoľvek prepočítavam a chápem kontext masovej výroby, rozum mi to celé neberie. Keď vidím tie množstvá šatstva za neuveriteľne nízke ceny vo fast-fashion reťazcoch. Táto skúsenosť je tak zásadná, že ju nedokážem už dlhšie ignorovať. Zároveň ju však neviem ešte naplno zintegrovať do svojho života a do našej tvorby. Áno, tvoríme z primárne prírodných a ekologických materiálov. Áno, snažíme sa byť zero-waste, ako to len ide. Áno, tvoríme kúsky, ktoré nie sú len na jednu sezónu. Ale akosi mi to nestačí...Do mojej pozornosti sa pretláčajú ďalšie otázky.. 

Kde je tá správna hranica medzi tvorbou módy a udržateľným štýlom života? Je pre mňa vôbec reálne vytvoriť si kapsulový šatník, keď ma každý druhý deň zaplavujú v hlave nové strihy a kolekcie, ktoré mi napĺňajú srdce šťastím? Dá sa vytvárať šaty, z akých mi to srdce skáče meter dvadsať z udržateľných materiálov? Ako si ten šatník teda tvoriť, keď ma lokálny trh nedokáže zatiaľ naplno uspokojiť z pohľadu mojich potrieb a toho čo hľadám? Kde nabrať peniaze, aby som mohla nakupovať výhradne už len u lokálnych výrobcov? Ako tvoriť a vyrábať tak, aby sme boli slow fashion, ale zároveň, aby sme na seba vedeli vôbec zarobiť? 

Ja neviem. V tom spočíva moja druhá kríza.  Ja som len celým srdcom milovníčka módy, ktorý hľadá odpovede na tieto a veľa ďalších otázok. V poslednej dobe o niečo intenzívnejšie ako kedykoľvek inokedy. V poslednom čase v rozhovoroch zisťujem, že veľa žien v mojom okolí prechádza niečím podobným. Hľadajú svoju vlastnú cestu v obliekaní, v postoji k móde.  Snažia sa nájsť balans v móde  – v štýle, financiách, materiáloch aj strihoch.. Pre väčšinu ľudí je móda len viac či menej príjemná súčasť života. Pre mňa sa do istej miery stala zamestnaním. Preto je to pre mňa silná téma. Tak ako pri prvej kríze, ani túto však nevnímam negatívne. Práve naopak. Teším sa na tú cestu hľadania odpovedí na moje otázky a čo to prinesie pre DONEE.

Miška

Fotky: Janka Míková

Modelka: Paťka z https://oneplusme.blogspot.com

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia